G4S staff manage security and the facilities at Cedars, near GatwickG4S, най-голямата охранителна компания в света, ще се опита да спечели 600 милиона паунда, за да намали дълговете си от вече близо 2 милиарда паунда, съобщава вестник Гардиън.

G4S е обвинена в измама от правителството на Великобритания заради мамене с проследяващи устройства, които компанията е слагала на бивши затворници по поръчка на държавата. Това е част от причината и дълговете й са толкова големи. Решението на G4S е да спечели 350 милиона паунда от продажбата на акции и 250 милиона от продажбата на бизнеси.

Компанията е в допълнително лошо състояние заради големите скандали и проблеми с охраната на Олимпийските игри. Тогава G4S сключи договор с държавата за 284 млн. паунда като обеща 10 400 охранители. В последния момент обаче стана ясно, че компанията не може да изпълни изцяло поетия ангажимент и се наложи армията да се включи в охранителните дейности. Заради това G4S беше принудена да плати 88 млн. паунда обезщетение , а акциите й паднаха значително. Великобританският пазар дава на компанията едва около 20% от общите й приходи, които обаче се равняват на около 1.2 млрд. британски лири годишно – половината идват от обществени поръчки на държавата.

Затова G4S е пуснала в продажба 141 милиона нови акции, което се равнява на 10% от общия й акционен капитал. Отделно тя пуска свои по-малки дъщерни бизнеси, които не са толкова важни за съществуването й, на пазара в САЩ и Канада. Въпреки всичко едва ли G4S няма да успее да се измъкне от кризата си. Тя е най-голямата охранителна фирма в света с 620 000 служители в 125 страни и приходи от 7.3 милиарда лири годишно.

Print Friendly, PDF & Email