G4SЕдна от най-големите фирми за сигурност в световен мащаб – Group 4 Securicor (G4S) няма да продава подразделението си за транспорт на парични средства и ценности, предаде BBC, цитирана от Livebiz.bg Бордът на директорите на третата по големина охранителна фирма в света информира, че са отхвърлили „много благоприятната“ оферта от 1.5 млрд. паунда ($ 2.5 милиарда), отправена от шведския инвестиционен фонд „Charterhouse Capital Partners“, допълва Reuters UK.

„Охраната на парични средства, ценни пратки и товари формират една четвърт от печалбата на компанията и осигурява работа на 6000 охранители“, се казва още в позицията на G4S. Охранителната фирма има представителства в повече от 130 държави, включително и в България. Британската компания разполага с над 620 хил. служители, което я прави третия най-голям частен работодател въобще. За подобен род компания е основана сравнително скоро – през 2004 г. G4S има повторна регистрация освен в Лондон и в Копенхаген. През годините тя придобива десетки малки и големи фирми за сигурност в целия свят.

За 2012 г. G4S регистрира приходи от 7.51 млрд. лири. Компанията се занимава с почти всеки тип сигурност и охрана – видеонаблюдение, физическа охрана, СОТ, изпращане на контрактори в конфликтни зони, охрана на събития, технологии за сигурност, охрана на големи държавни сгради, обучение по сигурност, противопожарна защита, електронно маркиране и проследяване на престъпници и други. Наскоро обаче тя бе подложена на сериозни критики, след поредица от грешки и най-вече заради липсата на достатъчно персонал за охраната на Олимпиадата в Лондон, което в крайна сметка принуди британското правителство да използва армията за охрана на събитието.

Print Friendly, PDF & Email