Mascots-of-the-Sochi-Olympics-2014-00Тайните служи ще охраняват Зимните олимпийски игри в Сочи 2014 г., съобщава „Гардиън”. Освен евентално частни охранители, както писахме преди, за олимпиадата явно ще се грижат и правителствени сили за сигурност.

Според „Гардиън” охраната по време на игрите ще бъде тотално и затова ще се погрижи Федералната служба безопасност на Русия. Специално за Олимпийските игри ще бъде инсталирана охранителна система СОРМ, която ще филтрира всички електронни комуникации. Освен това руските агенции за сигурност са започнали още през 2010 г. да изграждат системи за подслушване на телефонните разговори и интернет. По този начин никой не знае кого и кога ще бъде подслушван.

Експерти по сигурност коментират, че системите за подслушване са не една и всички разчитат на най-модерните технологии. По този начин едва ли ще бъде проведен разговор, електронно съобщение, SMS или дори онлайн чат, който да не може да бъде засечен и подслушван от ФСБ. Службата за сигурност обаче няма да е способна да следи всичко и затова ще бъдат вградени някои ключови думи, които да алармират органите на властта когато някой ги използва.

Освен всичко това най-вероятно частни охранители ще патрулират около района на Сочи, редом с цялостната система за видеонаблюдение и двата охранителни дронове, които ще бдят за сигурността от въздуха.

Print Friendly, PDF & Email