Internet-FranceФранция прие законопроект, позволяващ на властите да имат достъп до потребителски данни от интернет без нужда от съдебно одобрение. Новият закон е одобрен този четвъртък във френския сенат и моментално беше порицан от активисти като „в разрез с принципите на демокрацията”.

Законодателната мярка дава на френските тайни служби достъп до телефони и данни на потребители, използващи интернет. Благодарение на тези данни службите винаги могат да определят къде се намира даден човек, когото търсят и така да проследяват и разследват терористи. Информацията може да се търси единствено когато е необходима за разследване на терористи или организирана престъпност, както и за защита на националните икономически и научни интереси.

Въпреки че не трябва разрешително от съдия за подобен роден следене ще има изисквания и надзор, така че те няма да не са неконтролируеми и нарушаващи правата на гражданите, успокояват от правителството. Целта е единствено да се спестят месеците необходими за изваждане на съдебна разрешение, които много често се оказват фатални за едно разследване.

Print Friendly, PDF & Email