Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Франция реши да засили пренебрегвания до скоро (както и у нас) държавен сектор на киберсигурността, съобщава Ройтерс. Затова държавата е решила да вложи 1 млрд. евро в киберотбрана под формата на инвестиции в най-новините защитни технологии. Министърът на отбраната каза, че тази сума ще бъде дадена предимно за защитени от подслушване телефони, програми за криптиране и системи за наблюдение.

Мерките за сигурност в тази сфера идват след ужасяващите разкрития за масовите подслушвания на NSA, включително и на френски длъжностни лица. Повечето от парите ще отидат за сигурност на министерството на отбраната и неговите партньори, които са най-важните за опазване от подобен тип системи, тъй като от тях може да се открадне секретна информация касаеща националната сигурност на държавата. Само през изминалата година френското министерство на отбраната е станало обект на над 800 кибер атаки.

Френският парламент прокара закон през декември миналата година, който позволява на държавата да иска данни от телефонните компании и интернет доставчиците, в някои случаи без съдебно разрешение. Около 400 млн. евро от сумата ще се използва за оборудване на стратегически фирми за защита и криптиране на данни, засичане на хакери и следене на вътрешни мрежи. Военните ще създадат специален център за обучение на персонал близо до северозападния град Рен, където ще има и изследователски отдел, който ще разработва първите френски кибер оръжия. Самият персонал, който се занимава с тази сфера ще се увеличи 6 пъти. Освен това определени юристи ще бъдат обучени по-бързо да задвижват случаите в съдебната система, защото за сега рядко се стига до наказание за кибер престъпления.

Print Friendly, PDF & Email