190356914_1369462665Филипински охранител, който е бил арестуван, затворен и измъчван по подозрение, че е лидер на бунтовническа организация, търси своите права. Роли Панеса, заедно с Националния съюз на адвокатите, подали жалба за незаконен арест, лъжесвидетелстване и изтезаване от членове на филипинската национална полиция и въоръжените сили на страната.

Панеса е работил като обикновен частен охранител когато внезапно бил задържан през октомври 2012 г. в обвинението, че участва в бунтовническа групировка. По-късно се оказало, че охранителят е объркан с официално издирван от силите на реда бунтовник за чиято „глава“ има обявена награда. Странното е, че докато Панеса е на 48 години, то издирваният мъж е на 61. На всичкото отгоре Панеса е дългогодишен служител на компанията „Охранителна агенция Мегафорс“.

Охранителят бил арестуван от дома си на 5 октомрви 2012 г. Не била дадена причината за задържането  нито имал право на консултация с адвокат. Така Панеса останал няколко дена в затвора, където бил разпитван и подложен на мъчения. Накрая властите на реда разбрали, че е станала грешка заради първото му име – Роли – такъв бил и прякорът на издирвания бунтовник, и пуснали Панеса на свобода. Той и семейството му многократно казали, че е станала грешка, но никой не им повярвал.

Предстои охранителя да съди държавата за нанесени физически и емоционални щети.

Print Friendly, PDF & Email