Twuav_13_02От години производството на дронове е почти изцяло в САЩ, Китай и Израел, но това е на път да се промени, съобщава Forbes. Седем страни от ЕС са заявили намеренията си да започнат сами да произвеждат безпилотни самолети, а не да разчитат на внос. Един доклад отбелязва, че „френският министър на отбраната е казал, че Европейската агенция по отбраната започва изготвянето на военните изисквания с крайна цел създаването на „европейско поколение” на безпилотни роботи в рамките на 10 години.“

Разходите за дронове растат с бързи темпове всяка година. От 5.2 милиарда долара годишно, както е сега, съвсем скоро те ще достигнат до 11.60 милиарда, а след 10 години до над 89 милиарда долара. Според докладите на Aerospace America “Тази година 57 страни и 270 компании са отговорни за производството на повече от 960 безпилотни самолета. 20% от тях са за фирми, 30% за държавни цели, а 40% за авиация”. САЩ са на първо място в производството на такива самолети, държейки 45% от световния пазар, а Израел идва веднага след тях, но за сметка на това е на първо място в износа.

Според Associated Press някои европейци се притесняват, че изостават в една област, която може да се определи като бъдещото на авиацията. Много експерти мислят, че дните на класическите изтребители са преброени. През юни тази година три големи европейски военни и отбранителни предприемачи са призовали за съгласуване на усилията в цяла Европа да се навакса изоставането в тази сфера. Идеята е подкрепена от Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Испания, които са заявили желание за започване на европейско производство на безпилотни самолети.

Последните европейски интервенции в Либия и Мали подчертаха осезаемата нужда от дронове за разузнаване и атаки. Основните играчи в бизнеса с дронове в Европа са Франция и Великобритания, но техните заводи са изградени от американската отбранителна фирма General Atomics. През юли тази година Изпълнителната комисия на ЕС заяви, че ще помогне с финансиране на прототипи на безпилотни летателни апарати.

Дали всичко това ще се окаже реалност и ЕС ще стане новият голям играч в производството на дронове – предстои да видим.

Print Friendly, PDF & Email