aviation-images.comЕС планира да пусне специални хибридни дронове, които да следят границите ѝ, съобщава http://newseurope.me. Предложението се разглежда от европейската агенция Frontex.

Става въпрос за специални дронове, които ще могат да се управляват от пилот, а в случай на нужда и дистанционно. По този начин ще се заобиколят законите на ЕС за забрана на напълно безпилотни самолети да летят в търговското въздушно пространство. Въпреки това, за да станат подобни летателни машини напълно законни, трябва да се направят някои промени в законодателството на Съюза и да се уточнят нормативни детайли, което може да отнеме години.

Новите дронове вече са в тестов период и за сега са изключително надеждни. Тяхната основна задача ще е да наблюдават денонощно морските и сухопътни граници на държавите членки и най-вече външните на ЕС. Целта е да се следи за незаконни имигранти и да се предотвратят инциденти, като този в Лампедуза.

Ако се вземе решение такива дронове наистина да пазят границите на ЕС, най-вероятно ще бъде избран моделът DA-42 на австрийската фирма  Diamond Airborne Sensing. Той е двумоторен самолет хибрид, способен да лети 12.5 часа без презареждане и е така направен, че разходът му на гориво да е минимален. Оборудван е със специални камери, които могат да наблюдават до 200 обекта и да засичат кораби и лодки от близо 200 км разстояние.

Print Friendly, PDF & Email