sub-1Дронът на бъдещето в момента се разработва в правителствените лаборатории на САЩ и ако всичко върви по план ще е способен на много повече от това да се извисява в небесата.

Докато САЩ продължават да обмисля ползите от програмата за презокеански въоръжени дронове и усилията да изпрати оборудвани с камери безпилотни летателни апарати да прелитат големи въздушни пространства, националната лаборатория Сандиа пусна видео, което показва дизайн, разработен да прати традиционните дронове в миналото.

Моделът на Сандиа все още се разработва, но учените се надяват скоро да освободят безпилотен модел, способен да лети, плува, да бъде пилотиран и дори да подскача като жаба през всеки терен, в който попадне.

Отделно от това, редица автоматични и полуавтоматични устройства за придвижване са вече способни на всичко. Ако обаче дронът, които Сандиа искат да създадат сработи, те ще притежават малко средство, с което ще могат да се придвижват по въздух, вода и земя. Това означава,  че дронът ще може да бъде изстрелян от която и да е станция, да лети по въздух, да се приземи в река, да се придвижи до друга точка, да се изтегли на сушата и да се придвижи до локацията, от която да започне да предава информация. Въпреки това, настоящите типове дронове, включени в програмата на американската авиация, включват безпилотни средства, способни да елиминират обект от хиляди метри, да следят заподозрени чрез камери с инфрачервени лъчи и да засичат химикали чрез модерни сензори.

От лабораторията споделят, че офисът за Интелигентни системи, Роботика и Кибернетика, работи над въпроса да комбинира различните типове дронове, за да подобри мултифункционалната концепция за дроновете и вече са подложили на тест дизайна, за да установят какви са допълнителните екстри, необходими да се произведе напълно функционален модел, способен да изпълнява повече, отколкото би могъл човек.

Print Friendly, PDF & Email