sub-1Дронът на бъдещето в момента се разработва в правителствените лаборатории на САЩ и ако всичко върви по план ще е способен на много повече от това да се извисява в небесата.

Докато САЩ продължават да обмисля ползите от програмата за презокеански въоръжени дронове и усилията да изпрати оборудвани с камери безпилотни летателни апарати да прелитат големи въздушни пространства, националната лаборатория Сандиа пусна видео, което показва дизайн, разработен да прати традиционните дронове в миналото.

Моделът на Сандиа все още се разработва, но учените се надяват скоро да освободят безпилотен модел, способен да лети, плува, да бъде пилотиран и дори да подскача като жаба през всеки терен, в който попадне.

Отделно от това, редица автоматични и полуавтоматични устройства за придвижване са вече способни на всичко. Ако обаче дронът, които Сандиа искат да създадат сработи, те ще притежават малко средство, с което ще могат да се придвижват по въздух, вода и земя. Това означава,  че дронът ще може да бъде изстрелян от която и да е станция, да лети по въздух, да се приземи в река, да се придвижи до друга точка, да се изтегли на сушата и да се придвижи до локацията, от която да започне да предава информация. Въпреки това, настоящите типове дронове, включени в програмата на американската авиация, включват безпилотни средства, способни да елиминират обект от хиляди метри, да следят заподозрени чрез камери с инфрачервени лъчи и да засичат химикали чрез модерни сензори.

От лабораторията споделят, че офисът за Интелигентни системи, Роботика и Кибернетика, работи над въпроса да комбинира различните типове дронове, за да подобри мултифункционалната концепция за дроновете и вече са подложили на тест дизайна, за да установят какви са допълнителните екстри, необходими да се произведе напълно функционален модел, способен да изпълнява повече, отколкото би могъл човек.