Firefighter Standing Next to Fire Engine
Изследване във Великобритания доказа една добра практика – частното посещение на пожарникари в домовете на хората и даване на инструкции за превантивно предпазване от пожари, реално намалят пожарите многократно.

През последните 6 години пожарникарите в Лондон са посетили 400 000 къща и са инструктирали хората живеещи в тях. Проучването посочва, че за тези 6 години, по този начин, са предотвратени около 5 000 пожара.

Домашните посещения не са случайни, а са умишлено насочени към домакинства за които се смята, че имат най-висок риск от пожар – около 700 000 в Лондон.

Експертите от London Fire Brigade са установили, че от домовете, които са били посетени от пожарникари, 2 от 10 000 са се запалили. При тези в същата група, но все още непосетените обаче, бройката е значително по-голяма – 36 домакинства от 10 000 са горели. Според проучването най-висок риск от пожар имат семейства с пушачи, възрастни хора, наркомани, хора с увреждания и хора, които живеят сами.

В момента London Fire Brigade е изправена пред предстоящо съкращение на 552 пожарникари и затваряне на 9 противопожарни станции. Обикновените граждани и активисти обаче са недоволни от тези мерки защото по този начин посещенията в домовете ще бъдат нарушени, а това е вече наистина много добре доказана практика. Според експерти тези съкращения ще  станат причина за пожари, които са могли да се предотвратят превантивно.

Все пак, въпреки това, пожарната бригада обяви, че ще посети още 219 000 домакинства до края на 2016 г. и 80% от тях ще бъдат в домовете на уязвимите групи.

Това изследване показва, че започнатата преди шест години практика е много добра. Домашните посещения на пожарникари реално предотвратяват хиляди пожари и спасяват стотици животи, особено сред най-уязвимите домакинства в столицата”, казва председателя на стратегическия комитет на Лондонската пожарна бригада Сара Хауърд.

Хората трябва да се грижат за приятелите си и съседите си. Те трябва да бъдат информирани и запознати. Ако следвате няколко, съвсем прости, съвета, дадени ви от пожарникарите, шансът да подпалите къщата си става минимален. Ако познавате някого, за когото предполагате, че би могъл да бъде изложен на голям риск от пожар в дома си, обадете ни се, за да говорим с него безплатно или самите вие поговорете с него. Това може да спаси живота му.

Според нас това е една страхотна добра практика, която по евтин и изключително човешки начин спасява хиляди домове от пожара. Тук няма скъпи технологии, които не може всеки да си позволи, а единствено прости, човешки разговори и срещи между обикновените хора и пожарникарите. Такива инструктажи на четири очи са ярки и запомнящи се и очевидно хората се учат да спазват елементарните правила и напътствия, дадени ми от специалистите. По този начин рискът от пожар се намаля буквално с пъти. Мислим, че този начин, макар и малко вероятен, би бил изключително ефикасен и успешен в България.

Print Friendly, PDF & Email