strawberry-fair-03Две частни охранителни фирми в Кембридж, Великобритания, наддават на търг за правомощия, които до сега са били задача на полицията, съобщава cambridge-news.co.uk. Става въпрос за фирмите GSL Dardan и Combined Service Provider, които кандидатстват за правомощия за управление на трафика. Това означава, че частни охранители ще поемат ролята на пътни полицаи и при нарушения в движението ще могат да изискват лична информация от шофьорите. Много хора се притесняват, че по този начин може да се злоупотребява.

Ник Пикълс, шеф на гражданското общество „Големият брат гледа” коментира: „Това е евтина полицайщина. Не може да раздаваш правомощия на хора, които не се нуждаят от тях и не са квалифицирани за тях. Частните фирми нямат право да глобяват хората и да искат техните данни”.

Други хора пък са на различно мнение. Според тях управлението на трафика е нещо важно, но пък не чак толкова, че да може да се стигне до големи злоупотреби. Експерти казват, че частните охранители, които ще се заемат с тази работа, ще бъдат абсолютни професионалисти и не биха допуснали каквато и да е злоупотреба. За сметка на това по този начин ще бъдат освободени до сега занимаващите се с това полицаи, които ще могат да се грижат за другите си служебни задължения.

Застъпниците на проекта от градската управа заявиха, че този метод на „частна полиция” вече е пробван и е много ефикасен. Те дадоха пример с болницата Addenbrooke, където частни охранители имат полицейски правомощия да налагат глоби. Според тях всеки охранител ще бъде добре обучен, ще премине през интервю, а периодично ще преминава през преглед, така че ще може да бъде оттеглен по всяко време.

Print Friendly, PDF & Email