br-1Обединеното кралство е една от държавите с най-стари и утвърдени традиции в сектора частна охранителна и детективска дейност. В народопсихологията на англичаните и в техния манталитет преклонението пред реда и законността заемат предно място. А що се отнася до образците в световната литература, то техни автори са сър Артър Конан Дойл и Агата Кристи. Звучи невероятно, но е факт, че първата частна детективска агенция на Острова е основана от етнически унгарец – Игнатиус Паул Полаки преди повече от век и половина, през далечната 1862 г.

Днес във фирмите от частния охранителен сектор във Великобритания работят около половин милион души. Последният закон, уреждащ обществените отношения в тази материя е Акт за частната охранителна дейност от 2001 г. През 2003 г. като част от администрацията е създадено Ръководство на охранителната дейност – независим орган, подчинен на министъра на вътрешните работи. Тази администрация има функция да издава лицензи за упражняване на частна охранителна и детективска дейност. Лицензът, за разлика от този у нас, е индивидуален и се отнася до следните дейности: инкасо и транспортиране на ценни пратки, лична охрана, видеонаблюдение на обществени места, контрол на достъпа в обекти, вдигане и преместване на неправилно паркирани превозни средства, както и поставяне на „скоби“, монтиране и поддръжка на СОТ. Задължително подлежи на лицензиране и една популярна услуга, наречена Key Holding. Клиентът дава достъп на доставчика на услугата до определени помещения или части от обекти, фигуративно му дава ключове от тях, а доставчикът се ангажира да осигури охрана по оптимален начин на целия обект.

Условията за получаване на лиценз за частна охранителна дейност във Великобритания са: навършени 18 години, чисто криминално досие и придобита квалификация в лицензиран курс. Лицензи за същата или подобна дейност, издадени от администрацията на друга държава, не се признават! Ако поданик на короната си позволи да работи като охранител без да има издаден лиценз, го заплашва ефективна присъда от 6 месеца затвор и/или глоба от 5000 паунда (около 12 000 лв.), както и задължение да заплати таксата за придобиване на лиценз. По принцип лицензът се издава за срок от 3 години, а стандартната държавна такса е 245 паунда (около 600 лв.).

br-2Административният орган Ръководство на охранителната дейност има и други функции – установяване на профисионални стандарти и оценяване на доставчиците на охранителни услуги. Фирми, които отговарят на стандартите, получават т.нар акредитация. Всички акредитирани фирми са включени в публичен регистър, като това улеснява избора на клиентите. При фирмите във Великобритания има голяма диференциация относно предлаганите услуги, за разлика от България – при нас компаниите са почти универсални, предлагат всички услуги.

Като цяло, регламентите в частната охранителна дейност във Великобритания открояват няколко характерни особености. Правилата като цяло следват духа на англосаксонския модел – неголям брой прости и ясни правила, които са обмислени и разработени до най-малките детайли и се спазват стриктно! За добросъвестните компании се създават облекчения и удобства, а за нарушителите има безкомпромисни и сурови наказания. Всеки, който е посещавал Великобритания, в това число и аз, бихме споделили с респект, че резултатите са впечатляващи.

Print Friendly, PDF & Email