wikipedia.org

wikipedia.org

Протестиращи завзеха административни сгради в няколко града в западната част на Украйна. В същото време около 50 души блокираха граничен пункт на границата с Полша, предаде „Reuters“. Радикално настроени привърженици на украинската опозиция превзеха сградите на областните администрации в Лвов и Тернопол. Във вторник  вечерта в Лвов неизвестни лица, повечето от които с маски на лицата, са разбили вратите на областната администрация и са нахлули в сградата, след като са извели от нея полицаите, след това са хвърлили във фоайето шумова граната.

По-късно бе щурмувано регионалното управление на полицията. В същото време около 2 000 души са нападнали военно поделение на вътрешни войски към МВР в Лвов и са го запалили. Във военното поделение има склад с оръжие. По време на щурма са ранени 30 военнослужещи. След това протестиращите завзеха сградата на областната прокуратура в Лвов и запалиха пред нея огньове. Вероятно горят документи, които са били изнесени от сградата. В Тернопол сградата на областната администрация е била щурмувана от около 300 души. Преди това протестиращите са замеряли с камъни прозорците по фасадата на сградата и са принудили полицаите да напуснат помещенията. По време на преследването, демонстрантите са заловили няколко цивилно облечени полицаи, които са отвели в централната шатра на Щаба на националната съпротива на Театралния площад. В едно от помещенията на първия етаж на сградата е бил запален пожар.

Междувременно, около 50 жители на село Краковец в Лвовска област са блокирали КПП „Краковец” на границата между Украйна и Полша. По данни на граничната служба, хората са запалили гуми на 400 метра от пункта и не пропускат автомобили в двете посоки. На границата е започнала да се образува опашка от автомобили, които чакат да преминат. Граничната служба препоръчва на гражданите в случай на необходимост да използват други гранични пунктове на границата с Полша – „Шигини” и „Рава-Русская”, които работят нормално.
С цел гарантиране сигурността на гражданите и обществения ред, предотвратяване и прекратяване на правонарушенията, от 00:00 часа в сряда, 19 февруари, е ограничено влизането на транспорт, включително и обществен, в град Киев, съобщиха от МВР на Украйна. „Призоваваме гражданите да се въздържат от пътувания по посока на града или да коригират маршрута си на движение и да заобиколят Киев до нормализирането на ситуацията в столицата“, се казва в съобщението. 
За транспортният хаос в Киев ще допринесе и решението на градските власти да преустановят работата на метрото до „стабилизиране на ситуацията“. Председателят на Градския съвет Владимир Макеенко заяви в обръщение към жителите на града, че трябва да се гарантира сигурността на хората навсякъде – по ескалаторите, във вагоните и на перона.

Print Friendly, PDF & Email