Serbia_Flag1Армията на Сърбия се подготвя да противодейства на кибератаки, съобщава „Дневник“, позовавайки се на сръбския вестник „Политика“.

В днешно време хакерски нападения по държавните и информационните системи нанасят големи вреди на икономиката и сигурността. Шпионажа пък разкрива големи национални тайни. Повечето държави по света имат специални военни звена, които противодействат на подобни атаки. До сега Сърбия не е имала програма за киберсигурност, но това е на път да се промени.

При срещата на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност в канцеларията на Съвета за национална сигурност и защита на тайните данни в Белград е било констатирано, че е необходимо във възможно най-кратък срок да се изгради стратегия за киберсигурност, имайки между другото предвид значението на този въпрос в преговорите с Европейския съюз, отбелязва белградския вестник „Политика“.

„Стратегията за киберсигурността трябва ясно да определи каква е критичната инфраструктура, която защитава от кибернападения, кои държавни институции отговарят за това, как да се осъществи тази задача“, посочва пред сръбското издание доц. д-р Иван Вулич от Управлението за телекомуникации и информатика на Генералния щаб на армията на Сърбия.

Вестникът отбелязва, че войната на НАТО против Югославия през 1999 г. се смята за истинска кибервойна. Армията на Югославия чрез данни, събрани от електронно разузнаване, много успешно използва това за бързото информиране и прегрупиране на военните части, които са били застрашени от въздушни удари.
Тогава имало и хакерски нападения по сайтове и информационната структура на държави от НАТО. Вестникът пише, че е било предложено за киберсигурността на Сърбия да отговаря министерството на отбраната.

Print Friendly, PDF & Email