Турският проповедник Аднан Октар

След проведена мащабна операция тази сутрин турските сили за сигурност арестуваха известния телевизионен проповедник Аднан Октар. Освен за него, заповеди за арестуване са били издадени и на 234 негови последователи.

По време на акцията са претърсени 115 адреса в различни квартали на Истанбул. Претърсвани са били и апартаменти в Анкара, както и в курортите Мугла и Анталия. Задържани са 79 души, като обвиненията срещу тях са за сексуални престъпления, подкупи, изнудване, подправяне на документи, финансови машинации, лъжесвидетелстване, нарушения на законите срещу контрабандата, нарушаване на неприкосновеността на личния живот и други.

Арестуваният Октар е лидер на ислямски култ и телевизионен водещ. По данни от службите на Турция неговият култ действа не само в Турция, но и сред мюсюлманските общности в цяра Европа. Октар притежава редица фирми и издателства, агенции за недвижими имоти.

По време на ареста той и бодигардовете му били в луксозна къща в Истанбул, където са открити бронежилетки, бронирани автомобили и огнестрелни оръжия.

Print Friendly, PDF & Email