greenpeace30 активисти на „Грийнпийс“ са арестувани, по данни на френското министерство на вътрешните работи. Природозащитниците нахлули във френската държавна АЕЦ Трикастен рано сутринта в понеделник и прожектирали послания срещу ядрената енергия и президента Франсоа Оланд. Надписите гласяли: „Трикастен, ядрен инцидент, готови ли сте да платите цената?“ и „Франсоа Оланд – президент на катастрофа?“.

Представители на вътрешното министерство заявиха, че нарушителите не са успели да проникнат до контролните зали и други чувствителни точки в централата и акцията им е била единствено с цел медийна популярност, а не да навреди на съоръжението.

Правителството на Франция вече обмисля въвеждането на по-тежки наказания срещу нарушители, които влязат нелегално в ядрен обект. По действащите закони нарушението на природозащитниците, които нахлуха във френската АЕЦ Трикастен, може да се окачестви единствено като „нарушение на частна собственост“ – обвинение, което според министрите на вътрешните работи и на екологията не съответства на размера на провинението.

Print Friendly, PDF & Email