mobАмерикански сенатори предложиха федерален закон, който да изисква от всички оператори в страната специална защита против кражба на смартфони, съобщава „Фокус”. Идеята е щом даден телефон бъде откраднат, собствениците да имат възможност моментално да изтрият дистанционно цялата си лична информация от телефона – СМС, пароли, имейли, номера и т.н. Услугата да бъде безплатна и задължителна, предлагат сенаторите.

Инициаторът на закона, сенаторът от Демократическата партия Ейми Клобъхър, коментира, че кражбите на мобилни телефони и използването на наличната информация в тях са се превърнали в доходоносен бизнес за  престъпниците, който струва на потребителите на САЩ над 30 млрд. долара годишно. По думите й законът ще помогне да се премахнат стимулите, които правят смартфоните привлекателни за престъпниците.

1/3 от всички кражби в САЩ са на телефони. В Ню Йорк и Сан Франциско повече от половината кражби са на смартфони, а в Оакланд – 75 процента. Законодателите обаче срещат съпротивата на мобилните оператори и търговската група CTIA. Според тях подобен закон крие твърде много рискове. Вместо това трябва да се криминализира разкодирането на мобилните телефони и да се създаде национална база данни за откраднати устройства, смятат от бранша.

Print Friendly, PDF & Email