самолетоносач

Снимка – sxc.hu

Американски самолетоносач навлиза в Черно море, за да осигури сигурността на Украйна, съобщават западните медии. Това става след като руски военни сили са потопили извадения от експлоатация кораб „Очаков“ на входа на езерото Донузлав. Така практически е бил отрязан достъпът на украинските военноморски сили до Черно море. Потапянето на кораба орязва излаза на флотата на Украйна, а премахването на отломките би отнело много време и финансови ресурси.

По този повод мога да кажа, че имаше преговори с нашите партньори. И това е една от мерките да се гарантира сигурността в региона. В края на краищата осъзнаваме, че събитията, предизвикани от Русия в Крим, и изпращането на военна сила може да предизвикат конфликт, който да излезе от пределите на Крим„, заяви шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана, Андрей Парубий.

Той коментира, че гарантирането на безопасността на Украйна включва и САЩ, които трябва да помогнат на страната да обезпечи стабилността в региона. Междувременно турските медии съобщиха, че от Анкара са дали разрешение на американската подвижна крепост да премине през Босфора. Същевременно държавният секретар на САЩ, Джон Кери, обяви след срещата с руския външен министър Сергей Лавров, че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата продължават.

Днес излезе поредната новина, която показа, че Вашингтон няма намерение да стои със скръстени ръце, дори когато конфликта е в Европа. САЩ възнамеряват да засилят военното си сътрудничество с Полша и Балтийските държави, за да покажат подкрепа за своите съюзници след руската интервенция в Украйна. „Тази сутрин министерството на отбраната представи мерки в подкрепа на нашите съюзници, които включват разширяване тренировките на авиацията в Полша и повишаване на ролята на НАТО в охраната на въздушното пространство на Балтийските страни”, заяви  министъра на отбраната на САЩ, Чък Хейгъл.

Print Friendly, PDF & Email