box cameraПолицията в Калифорния предложи всички хора, които имат камери в домовете си, да ги регистрират в районния участък, за да могат полицаите да ги използват в случай на нужда, съобщава CNET. Според властите по този начин ще се подобри всеобщата сигурност на населението и разкриването на престъпленията ще се увеличи значително.

Полицията иска да може по всяко време да се свързва с частните видеокамери и да гледа през тях, както и да има достъп до записите й. В предложението е установено, че това ще се прави единствено при подаден сигнал или регистрирането на някакъв инцидент в обсега на камерата.

Според Хани Факоури, адвокат на огранизацията за защита на правата на потребителите в интернет това не е добра идея. „След като предоставиш неограничен и постоянен достъп на полицията, разчиташ на самите тях да се въздържат„, коментира той.

Освен това в предложението не е написано дали камерите ще се използват за проверка на това дали собственикът на жилището не е извършил нещо противозаконно. Подобни идеи се изпробват вече във Филаделфия и Чикаго чрез доброволци. Въпреки уверенията на полицията, че няма да гледат видео на живо от домовете на хората, много жители са изключително недоволни от предложението и твърдят, че това би било огромно нарушаване на личната неприкосновеност и гражданските им права. Затова едва ли предложението ще бъде прието.

Print Friendly, PDF & Email