Офисът на "Google"

Офисът на „Google“

Скандалът с масовите подслушвания на американската Агенция за национална сигурност се задълбочава. След като наскоро стана ясно, че NSA е подслушвала редица европейски политици и управници (включително  Ангела Меркел), сега на бял свят излезе информация, че е бил подслушван дори папата. Освен това нови разкрития доказват, че Агенцията е имала достъп до ключови комуникационни трасета на интернет гигантите Google и Yahoo.

Информацията идва от „Вашингтон пост”. Вестникът се позовава на документи, придобити от печално известния бивш служител на Агенцията Едуард Сноудън. Благодарение на достъпа си до комуникационните връзки между центрове с данни на Google и Yahoo, NSA е имала възможност да събира информация за милиони потребителски акаунти, много от които на американски граждани.

Според информацията американците само за 30 дни са запазили над 180 милиона файла от прихванати съобщения – имейли, видеозаписи, снимки, изпращани файлове. Тази дейност на агенцията се е извършвала в рамките на проект, наречен MUSCULAR, който се е реализирал съвместно с партьорската служба във Великобритания. Разкритията са шокиращи, тъй като вече се знае, че Националната агенция по сигурността е имала достъп до потребителските акаунти на Yahoo и Google със знанието на технологичните компании в рамките на проекта PRISM. MUSCULAR представлява изключително агресивна употреба на възможностите на агенцията срещу емблематични американски компании, съобщава агенция „Фокус”.

Междувременно пък се разбра, че NSA не е подминала дори папата. Обажданията от Ватикана са били подслушвани като част от мащабна програма за следене, която обхващала подслушването на над 46 млн. разговори само в Италия. Те са били разделени на 4 категории – комуникация между лидери и политици, човешки права, външнополитически отношения и заплахи за финансовата система.

Print Friendly, PDF & Email