Снимка - npr.org

Снимка – npr.org

Трима членове на руските специални сили за сигурност и четирима въоръжени мъже загинаха в престрелки вчера в Дагестан, съобщава „Ройтерс”. Това е станало по време на акция срещу ислямистки бунтовници, които заплашиха да атакуват Зимните олимпийски игри в Сочи следващия месец.

Комисията за борба с тероризма на Русия заяви,че единият от загиналите е бил обвинен в извършване на нападение с кола-бомба в град Пятигорск през 2013, като при атентата са загинали трима души. Престрелката се случи в същия ден, в който руската Дума прие законодателство, целящо да разшири правомощията на службите за сигурност. След двата самоубийствени атентата в Русия миналия месец, мерките за сигурност в Москва и цялата страна са изключително затегнати. На всички е ясно, че президента Путин е приел изключително лично игрите в Сочи и обяви, че силите за сигурност са в непрекъсната бойна готовност.

Междувременно световното общество все по-често коментира крупните мерки за сигурност, които се приемат в Сочи и всичко, което се случва покрай организирането на Игрите. Това е водеща новина в света още преди те да са започнали. Според мнозина спортното събитие вече е опорочено от нечуваните мерки за сигурност, които надминават всякакви разумни граници. Никога в историята не са се срещали подобни действия за охрана и контрол. Руските служби са параноични и предприемат действия, които по-скоро приличат на подготовка за война, от колкото за спортно събитие.

Сегашните загинали не са единствените убити заради мерките за сигурност, или от, сякаш още по-ентусиазираните, терористи. Хиляди военни, система за абсолютно следене и шпионаж, сателити, дронове и противоракетни щитове са само част от цялостната организация за охрана на Зимните олимпийски игри. Все повече хора, медии и известни личности и държавници коментират, че акцента на тези Игри вече не е спорта, а по-скоро антитерористичните мерки за сигурност. И наистина – трудно ще видите извън специализираните сайтове новини за Сочи със спортна насоченост, а не за поредните охранителни действия.

Print Friendly, PDF & Email