Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Боеприпаси, хиляди огнестрелни оръжия и над десет гранатомета са откраднати от военни складове в украинската област Лвовска, съобщават западните медии, позовавайки се на РИА Новости. Огромният обир на оръжия е станал в края на миналия месец, в резултат на превземане от радикалистите районни управления на Милицията и частите на вътрешните войски в Лвов.

Тогава са били откраднати около 1000 пистолета „Макаров”, над 170 „Калашников”, както и оптични мерници, които превръщат автомата в снайпер. Освен това, от военните складове в завзетата област, са били откраднати над 5 хил. „Калашников”, 2741 „Макаров”, 123 картечници и 12 реактивни огнехвъргачки „Шмел”. От складовете липсват и 1500 гранати, както и огромно количество боеприпаси.

Като се вземе предвид, че северните и източните граници на Украйна се намират под усилена охрана, с голяма вероятност може да се предположи, че значителната част на това оръжие ще бъде нелегално прехвърлена през западни области в съседни държави – Румъния, Албания, Преднестровие, на Балкани. Безусловно, впоследствие част от оръжията може да се озоват и в други страни на Европейския Съюз”, коментира директорът на Центъра за стратегии и технологии, Руслан Пухов.

Print Friendly, PDF & Email