22.01.2014 хаксБум от кибератаки на уебсайтове и центрове за данни от ново поколение, които стават все по-трудни за преодоляване и струват милиони долари на интернет структури, се забелязва през 2013 г., съобщава Chicagotribune. На 10 февруари тази година фирмата за сигурност Cloudflare каза, че е успяла да защити един от клиентите си от DDoS атака, която е била с размер 400 гб. в секунда в апогея си, което с 30% повече от най-голямата подобна атака през 2013-та. Експерти отбелязват, че атаките от страна на киберпрестъпници и държавни агенции стават все по-мащабни, добре планирани и понякога невъзможни за спиране.

Все повече се наблюдават и атаки с цел изнудване. Хакери си набелязват даден сървър или сайт и не престават да го тероризират, докато собствениците му не платят „откуп”. В доклад на фирмата за сигурност Prolexic се казва, че през 2013 г. се наблюдава 32% повишение на кибератаките спрямо предходната година. Средната цена на едно прекъсване на голям сайт или сървър е струвал около 630 хил. долара. Освен това хакерите стават все по-добри, а самите атаки се усъвършенстват непрекъснато.

Обикновено целите са шпионаж, откуп, кражба на данни и пари или все по-често – доказателство за уменията и лично удоволствие. През последните месеци жертва на атаки станаха ФБР, Кралската банка на Шотландия, няколко големи банки в САЩ и много други големи корпорации. Най-често кибератаките идват от страни като САЩ, Китай, Тайланд, Великобритания и Южна Корея. През миналата година по-уязвими са станали и смартфоните, най-вече тези с операционна система Android.

Print Friendly, PDF & Email