France's President Sarkozy delivers a speech on energy policy at the Fessenheim nuclear power plantДори бившият френски президент Никола Саркози не е застрахован от инциденти, въпреки голямата си охрана. Заради статия във в. „Паризиен” Саркози бе принуден да обясни защо 25-те души, които го охраняват, са допуснали нахлуването на външен човек в жилището му.

В статията, наречена „Силно охраняваните ваканции на Никола Саркози”, се разказва как бившият президент, който след 5 години власт загуби изборите от Франсоа Оланд, е прекарал голяма част от лятото със съпругата си във вилата им в Кап-Негр. През това време е бил охраняван от 10 агенти на елитните полицейски служби, обучени да пазят високопоставени държавници. Други пет екипа от по 3-ма души пък са се редували да наблюдават Саркози денонощно, всеки ден. Въпреки засилената охрана обаче, миналата седмица германец, и преди познат на силите за сигурност, успял да проникне в къщата, където е отседнала бившата президентска двойка.

Миналата година беше разкрито, че само 10-те елитни охранители от службите стрували най-малко 720 000 евро на година. Проведените от някои френски медии анкети посочват, че много французи са шокирани от броя на охранителите, бдящи над Саркози, и парите давани за тях. А освен това хората си задават въпроса защо след като охраната е толкова голяма – дори тя няма ефект.

В отговор на статията, бившият президент заяви, че няма право на мнение за това кой го охранява. Той се ползвал със същото отношение като всички останали бивши президенти. Охраната не се определяла от охранявания човек, а от службите, в рамките на вътрешното министерство. Въпреки това данните сочат, че предишните двама президенти на Франция – Жак Ширак и Валери Жискар Д’Естен са били охранявани съответно от 8 и 6 човека.

Print Friendly, PDF & Email