Снимка - "Новинар"

Снимка – „Новинар“

За първи път от 24 години насам военното обучение влиза отново в училищата. Основните теми в обучението ще са за тероризма, какво се предприема по време на война, каква е структурата на въоръжените сили, съобщи БНР. Те ще бъдат преподавани в Часа на класния на учениците от 9-и и 10-и клас. Началната военна подготовка ще се преподава в рамките на 5 учебни часа от военни и цивилни лектори на военните окръжия. Част от тях само преди дни проведоха и семинар във Военната академия в София. (Новинар)

Делегация от наши висши военни посети Гърция, за да почерпи опит в борбата с нелегалните имигранти.
Тя бе предвождана от зам.-министъра Иван Иванов и началника на отбраната Симеон Симеонов. Двамата са били на оглед на част от преградните съоръжения по гръцко-турската граница. Както е известно, издигането на такива заграждения от тел ще започне скоро на границата ни с Турция. (Монитор)

Тайният код за активиране на американския ядрен арсенал е бил 00000000 в продължение на почти две десетилетия, разкрива британският в. „Дейли мейл“. Осемте нули са въведени през 1962 г., когато президент на САЩ е Джон Ф. Кенеди, и до 1977 г. шифърът, задействащ ядрените оръжия, остава непроменен. Кодът е подбран от Стратегическото командване на военновъздушните сили на САЩ и е толкова лесен, за да може възможно най-бързо да задейства оръжията, ако това се наложи. Кодът е въведен, за да се предотврати евентуално използване на ядрено оръжие, без това да е изрично разпоредено. (Сега)

5-има души загинаха и 50 бяха ранени в Тайланд при сблъсъците между привърженици и противници на правителството на Инглук Шинаватра, предадоха световните агенции. Властите на Тайланд изпратиха военни на помощ на полицейските подразделения, които охраняват министерствата в столицата Банкок. Премиерката Инглук Шинаватра е била евакуирана от сградата на полицията, където се укривала. За днес са отменени занятията в големи университети в Банкок, затворени са десетки училища. (24 часа)

 

Print Friendly, PDF & Email