zx450y250_568569На фона на оскъдния бюджет и плачевното състояние на армията новото ръководство на Министерството на отбраната пише план за покупка на ново въоръжение и техника за милиарди. Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО. Става въпрос за 56 цели, зад които стоят определени проекти. Те се изчисляват на 2.3 млрд. лв. Сред тях са покупка на безпилотни летателни самолети, защита на хеликоптери от РПГ, на пристанища и на черноморската граница. Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв. (Сега)

23 шефове на окръжни съдилища у нас, обединени във Форум на съдиите, настояват парламента да създаде Единен регистър на  разузнавателните средства. В писмо до шефа на Народното събрание Михаил Миков магистратите, които по закон разписват исканията на СРС-та, правят редица съществени предложения, които да защитят правата на гражданите във внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). (Security.bg)

Прокуратурата в Кърджали повдигна обвинение на Валентин Кирилов-Пуйката за обира на трезор на улица „Сан Стефано” в Кърджали на 4 януари
. Пернишкият касоразбивач е в ареста с постоянна мярка за задържане, защото е опасен и се предполага, че може да се скрие от властите. Другият задържан за наглия грабеж е Явор Славянов-Циката също от Перник, но той беше освободен и дори се прибрал в родния си град. (Новинар)

40 са до момента изчезналите след ужасяващата експлозия в канадското градче Лак Мегантик през уикенда. Всички те се намирали в бар край железопътната линия, когато бясно препускащ по стръмен наклон товарен влак с цистерни, пълни с петрол, дерайлира и се взриви. Разрушени са десетки сгради в центъра на малкото градче. Именно барът бил най-близо – само на 10-ина метра от епицентъра на взрива. До момента спасителните екипи още не са успели да надникнат в остатъците от бара, но се предполага, че пред тях ще се открие ужасяваща картина и човешките останки ще могат да бъдат идентифицирани само чрез ДНК анализи. (24 часа)

Print Friendly, PDF & Email