Нова техника за 125 000 лв. купува МВР за охрана на рискови участъци от границите на страната. В граничния участък край Елхово ще бъде поставено периметрово устройство за наблюдение. Нови 125 000 лв. ще плати българският данъкоплатец заради неспиращия поток от бежанци от Близкия изток. (Bpost)

Вече има сключен договор с охранителна фирма “БАТ Секюрити”, която дежури денонощно пред центровете за бежанци във “Враждебна“ и “Военна рампа”. Това информира на заседанието на Комисията по обществен ред и сигурност в София Даниел Инджиев, директор на дирекция “Качество на процедурата, временна закрила и компетентност за разглеждане на молбите” в Държавната агенция за бежанци при МС. Това ще са хората, които ще отговарят за спокойствието и сигурността вътре в самите центрове. (Security.bg)

Кибератаките могат да доведат до увеличаване на международния трафик на наркотици, предупреди Роб Уейнрайт, шеф на Европейската полицейска служба (Европол), цитиран от Би Би Си. Той обясни, че престъпните банди използват интернет, за да улесняват международната търговия с дрога. Уейнрайт даде за пример кибератаката, която бе извършена срещу компютърните системи на пристанището в белгийския град Антверпен и бе разкрита по-рано тази година. (Сега)

Цветан Цветанов остана без държавна охрана. Това заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента, че от вчера НСО не се занимава пряко с личната му сигурност. „Без охрана съм от вторник следобед. В понеделник бях уведомен от НСО за новата ситуация. Трябва да ви кажа – чувствам се доста по-свободен“, каза Цветанов, след което обаче уточни: „По-свободен, но не по-спокоен.“ Въпреки притесненията си вицепремиерът от правителството на ГЕРБ заяви, че няма да ангажира частни телохранители. (Труд)

Print Friendly, PDF & Email