CODВидинско село нае частна охрана за справяне с престъпността, защото полицията не се справяла, съобщава bTV. Село Новоселци ежедневно ставало жертва на многобройни кражби и набези. Хората се оплаквали и разчитали на полицията, но без успех. Затова жителите на селото решили сами да се справят с проблема и наели частна охранителна фирма, която да се грижи за сигурността им. (Security.bg)

Пентагонът назначи пратеник за затварянето на противоречивия военен затвор Гуантанамо, цел, която президентът Барак Обама повтаряше многократно в последно време, но за момента остава само на хартия заради противопоставянето на някои членове на Конгреса. Пол Люис, бивш юрист, отговарящ за Гуантанамо в Камарата на представителите, ще наблюдава и подлежащите на освобождаване затворници към трети страни, съобщи министърът на отбраната Чък Хейгъл. (Преса)

Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО), която трябва да поеме прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), ще работи в пълна секретност. Дори броят на служителите й представлява секретна информация и няма да бъде обявен. Това става ясно от проект за устройствен правилник на ДАТО, качен на сайта на МВР. В мотивите към него вътрешният министър Цветлин Йовчев посочва, че има „гриф за сигурност „Поверително“, тъй като съдържа класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“. (Сега)

 ООН очаква още 2 милиона сирийци да се превърнат в бежанци извън страната си и още 2.25 милиона да бъдат принудени да напуснат домовете си вътре в държавата, съобщи Reuters. Агенциите на ООН подготвят нов апел за помощ на пострадалите от конфликта. Общо 10 агенции на организацията, Международната агенция за миграция и 18 други хуманитарни организации се срещнаха в йорданската столица Аман на 26 септември, за да планират стратегията си за 2014 г. (Дневник)

Управата на пловдивския затвор е оставила без уважение молбата за работа на Георги Енев, който задигна близо 1 471 058 лева, да му бъде дадена работа, научи „24 часа“. Два дни положен труд зад решетките се равняват на три изтърпени от присъдата, затова всички обитатели на килиите искат да извършват някаква дейност. Жоро Милионера засега не може да се възползва от този бонус. (24 часа)

Print Friendly, PDF & Email