photo_verybig_38175За фрапиращ случай на нарушение в сферата на охранителната дейност в МВР съобщи пред bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Според него, Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) била подизпълнител на частна охранителна фирма (“Стронг-Ес”, по думите му) по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години. Така патрулите на СДВР е трябвало да реагират на сигналите на частната фирма. (Security.bg)

В държавата, заемаща осма позиция в света по брой полицаи на глава от населението, охранител е най-предпочитаната професия за преквалификация. Броят на избралите да се обучават на нея през последните 2 години расте стремително, показват данни на Националната агенция за професионално образование и обучение. Тази агенция лицензира всички центрове за професионално обучение у нас. (Сега)

Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на външните министерства на България, Латвия, Португалия, Унгария и Чехия“, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Кибератаките започнали през 2010 г. и продължават, се казва в доклад, който ще бъде оповестен по-късно днес от калифорнийската фирма за компютърна сигурност „FireEye“. Въпреки че в документа не се посочват поименно жертвите на хакерските атаки, „Ню Йорк таймс“ е идентифицирал външните министерства на петте страни чрез електронните адреси на уебстраницата на хакерите. (Преса)

Украинските спецчасти разкъсаха барикадите на протестиращите в центъра на Киев завчера през нощта, като успяха да си върнат контрола на по-голямата част от правителствения квартал, предадоха агенциите. Полицията демонтира палатки, раздигна барикади и отстрани загражденията от бодлива тел, препречвали дни наред достъпа на служителите до административните сгради. (24 часа)

 

Print Friendly, PDF & Email