Снимка - Монитор

Снимка – Монитор

Министерството на културата е започнало работа по създаване на „културна полиция” или полиция в областта на културата, обяви вчера министър Петър Стоянович, който заедно със заместничката си Велислава Кръстева представи на специална церемония пред медиите две уникални културни ценности, върнати на държавата. (Монитор)

Договорите на т.нар. „частен СОТ“ в МВР, наричани скандални от вътрешния министър Цветлин Йовчев, може да се окажат невъзможни за прекратяване. Преди четири месеца той разкри схема за източване на милиони от вътрешното ведомство от 2008 до 2014 г. Йовчев обяви, че става дума за договори между СТРОНГ-ЕС и СДВР, с които на практика частната фирма е използвала столичната полиция като подизпълнител и е плащала нещо като наем от 15 лв. за полицай и повикване. Наскоро вътрешният министър дори обяви, че договорите са прекратени още миналата година. (Сега)

На пръв поглед новият пистолет на американската компания US Fire Arms (USFA) не прилича на сериозно оръжие. Правоъгълният му корпус с два големи профилни отвора ни кара да се замислим как ли се захваща това чудо,удобно ли лежи в дланта, къде е спусковото му лостче?  Практиката обаче показва, че попадне ли в ръката ни, то бързо се превръща в част от нея, пръстите сами намират своето място и показалецът сам попада пред спусъка. (24 часа)

Министерството на отбраната на Украйна съобщи във вторник, че на украинските войници се „разрешава да използват оръжие”, след като страната даде първата жертва в Крим след превземането на полуострова от руски и прокремълски военни преди близо три седмици, предаде AFP. „За своя самозащита и защита на живота им, на украинските военнослужещи в автономна република Крим се разрешава да използват оръжия”, съобщава в изявление министерството. (Преса)

Проверка на всички разрешителни за оръжия, издадени в страната. Това разпореди главният прокурор Сотир Цацаров заради кървавата трагедия в Лясковец. По искане на обвинител №1 ще се разследва и има ли виновни полицаи за това, че Петко Петков е държал в дома си боен арсенал. Върховната  административна прокуратура ще изиска информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления в цялата страна за абсолютно всички хора, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо дали основанията са за лов, охрана или самоохрана. (Труд)

Print Friendly, PDF & Email