Снимка - "Сега"

Снимка – „Сега“

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ подслушвала 122-ма държавни и правителствени ръководители през май 2009 г., съобщи Шпигел онлайн. Германското издание разполага със сведения от бившия консултант на АНС, Едуард Сноудън. Агенцията имала съдебно разрешение да подслушва в Германия и изготвила повече от 300 доклада за канцлера Ангела Меркел, която била слушана заедно с държавните лидери на Перу, Сомалия и Беларус. Файловете с докладите били събрани в база данни на АНС, която може да се окаже важно доказателство, ако германското правосъдие реши да започне предварително разследване по подозрение за шпионаж. Очаква се решението да бъде взето до дни. (Сега)

Над 6000 свидетели по дела са били доведени принудително да дадат показания в съдебната зала само през миналата година. Това сочи статистиката на правосъдното министерство, която беше предоставена по искане на „Монитор”. Според данните през 2013 година служители на звено „Съдебна охрана” са конвоирали до съдебните зали в страната 10 703 лица. 59% от тях или близо 6300 души са били призовани като свидетели в процесите, но не са се явявали доброволно. Затова съдът е наредил тяхното принудително довеждане. (Монитор)

8 души загинаха, а най-малко 5-има бяха ранени при инциденти по време на местните избори в Турция, предаде РойтерсБитки избухнаха между групи, подкрепящи различни местни кандидати в две села близо до североизточната граница със Сирия. Шестима души загинаха при престрелка в турското село Ювачик в провинция Санлюрфа. Още двама починаха от огнестрелни рани в Голбаси в провинция Хатай. (24 часа)

Специализираният модул с ръководител майор Димитър Щерев в състав от 5 военнослужещи и 2 броя техника ще участват в обезвреждането на снаряда, намерен в необитаема къща на ул. „Аспарух”, в столичния квартал „Гевгелийски”. Сигналът за намерена граната е постъпил в 16.30 часа. Мъж отишъл да си чисти наследствена къща, в която никой не живее и открил гранатата. Гражданинът е подал сигнал в полицията, след което служителите на реда са обезопасили района.В 10:45 часа е било изпратено писмо, подписано от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в Министерството на отбраната (МО), във връзка с открития снаряд. Тъй като става въпрос за боеприпас само модул на МО може да го изземва. До разрешаването на проблема МВР е осигурило постоянно присъствие на място на полицейски служители. (Преса)

Print Friendly, PDF & Email