Снимка - electronicresistance.ne

Снимка – electronicresistance.ne

Американското разузнаване предупреждава, че се е увеличила вероятността руската армия да навлезе в Източна Украйна, съобщи Си Ен Ен, като цитира високопоставени представители от Белия дом. Според тях в последните дни са се увеличили тревожните сигнали. Става дума за струпване на руски войски, което напомня на движението на руската армия преди началото на операциите в Чечения и срещу Грузия – както по численост, така и по капацитет на частите. Военното разузнаване на САЩ и ЦРУ са информирали за това Конгреса, а републиканци от Комисията по отбраната са изпратили писмо до Белия дом, в което изразяват тревога от събитията. Конгресмените са „разтревожени и смятат, че са необходими спешни действия на базата на новата информация, с която разполага комисията“. (Сега)

Охраната на българо-турската граница ще продължи до края на 2014-та година, а не, както беше планирано, до април, съобщава OffNews. Причината за удължаването на срока е забавянето на строителството на оградата, която по първоначални планове трябваше да е готова още миналия или този месец. От МВР не потвърдиха дали има издадена министерска заповед, но припомниха, че във връзка с плана за овладяване на кризисната ситуация с бежанците, ведомството е направило предложение за подсилване на охраната, въпреки констатациите за спад на броя на преминаващите границата чужденци. Охраната на границата, в която участват около 1500 полицаи, излиза на данъкоплатеца средно по 80 хил. лв. на ден. (Security.bg)

Приоритет за страната ни е продължаването на стратегическите съюзни отношения със САЩ, но имаме интерес и от поддържането на взаимноизгодни отношения с Русия. Това обясни външният министър Кристиан Вигенин пред почетните консули на България, присъствали на конференция, която се провежда за първи път от 6 г. насам. В нея участваха над 40 почетни консули от над 25 държави. „Поддържането на конструктивни и взаимоизгодни отношения с ключови партньори като САЩ и Русия например са сред приоритетите на страната ни“, отбеляза дипломат №1. (Монитор)

Турското правителство нареди блокиране и на платформата YouTube. Това се случва само седмица след като подобна мярка бе предприета спрямо Twitter, съобщават турските медии, цитирани от Франс прес. Достъпът до YouTube е бил прекратен, защото чрез него са били разпространени аудио записи от секретна среща на турски високопоставени лица, които са обсъждали евентуална военна намеса на страната в Сирия, съобщи АФП. (24 часа)

За последното денонощие са задържани 61 души на зелената ни граница, съобщиха от МВР. Командированите служители с цел усилване охраната на държавната граница продължават да подпомагат охраната, да съпровождат задържани лица, да обработват документите и полицейската регистрация. Активиран е кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. (Новинар)

Print Friendly, PDF & Email