24.01.2014 prehledaДемонстранти и полиция застанаха вчера сутринта едни срещу други в Киев, разделени от барикада от запалени автомобилни гуми, струпани на мястото на ожесточените сблъсъци, при които тези дни бяха отнети пет човешки живота, предаде Франс прес. Десетки протестиращи – мнозина със строителни или мотоциклетни каски, на ул. “Грушевски” хвърляха от време на време камъни и коктейли “Молотов” иззад завесата от огън и дим. Понякога се чуваха експлозии от шумови гранати или гранати със сълзотворен газ. (Монитор)

Шефът на държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО), която се занимава с подслушването, Цветан Китов обяви, че вече е въведена система, която гарантира, че няма да има злоупотреба със специални разузнавателни средства. „С една дума – тефтерчетата са елиминирани“, увери той и обясни, че вече няма техническа възможност колите да подслушват други телефони освен разрешените за съответната акция. Освен това заяви, че данните, от които не се извличат доказателства за пред съда, се унищожават след 10 дни в присъствието на тричленна комисия. (Сега)

В Атина бяха въведени извънредни мерки за сигурност заради опасността от терористични атентати, пише в. „Катимерини„. Гръцката полиция засили охраната на държавни учреждения, хотели и автомагистрали, които ще бъдат използвани от официални лица по време на председателството на Гърция в ЕС. Това стана, след като избягалият от затвора член на терористичната групировка „17 ноември“ Христодулос Ксирос публикува на 20 януари видеозапис със заплахи за нови атентати, включително срещу политици, журналисти и предприемачи. (24 часа)

Крадци са разбили къща в монтанското село Якимово, която е била ползвана от отец Иван от Нови хан, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Изчезнали са множество вещи – хладилник, радиатори за парно, водна помпа, тестомелачка, електрически мотор, домакински метални съдове, брашно и т.н. Отец Иван е закупил няколко къщи в село Якимово и е настанил в тях бедни хора от цялата страна.   Разбитата от крадците къща е била използвана като склад за битови уреди и хранителни продукти. (Преса)

Посредникът на ООН Лахдар Брахими обяви, че ще се срещне с двете враждуващи в Сирия страни при закрити врата. 
По време на преговорите той трябва да прецени реалните възможности за пряк диалог между официалната власт и опозицията. Брахими ще проведе отделни срещи с делегациите на президента Башар ал Асад и на опозицията преди възобновяването на преговорите в Женева. (Новинар)

Print Friendly, PDF & Email