865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741abb3365a8b5a8ed98497110974d21089Около 340 хил. лева са откраднати при дръзкия обир в столичния кв. “Горубляне”, по информация на БНР. Полицията все още издирва петимата нападатели, извършили въоръжен обир в понеделник вечерта на офис на спедиторска фирма “Спиди”. Те са били с униформи на ГДБОП. Сигналът за нападението е подаден около 20 часа и 20 минути снощи. Минути по-късно на мястото са пристигнали екипи на полицията, които са отцепили района. (Security.bg)

 Колко струва един бежанец на държавата и какви услуги са калкулирани в сумата продължава да е въпрос, който силно затруднява държавните институции. Вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев изненада зрителите на БНТ с новината, че за човек, поискал хуманитарен статут, държавата харчи 385 лв. на месец. Досега ръководството на МВР твърдеше, че издръжката е 1082 лв. От разследване на „Сега“ обаче стана ясно, че вътре се включват услуги, които чужденците, търсещи убежище у нас, не получават – например обучение по български, история, география, национални традиции и др. (Монитор)

Скандалите, свързани с армията ни, не са изненада за никого. Неизгодни финансови сделки, нагласени обществени поръчки и изградени обръчи от фирми са само част от корупционната среда. През пролетта войската ни влезе в още един сериозен скандал. По време на февруарските протести срещу хората бяха извадени четири тежкобронирани машини „Пустинна котка“ от Военна полиция. За да замажат положението, от военното министерство обясниха, че тази специализирана техника се вади винаги на обществени мероприятия, в които участват военни – заря, честване на годишнини, поднасяне на венци и др. (Труд)

Повече от 100 обекта в страната ще бъдат прегледани за безопасността на железопътната услуга при подготовката на влаковете за път, заяви Кирил Костадинов, ръководител отдел „Безопасност“ в БДЖ „Пътнически превози“, пред „Фокус“. (24 часа)

Губернаторът на афганистанската провинция Логар беше убит днес при експлозия на взривно устройство, поставено в микрофон, докато говорел в джамия по повод мюсюлманския празник Айд ал Адха, съобщиха местните власти. „Тази сутрин губернаторът Арсала Джамал произнасяше слово след молитвата по случай празника и беше убит от бомба в микрофон. От взрива са ранени други 8 души“, заяви пред АФП Дин Мохамад Даруиш, говорителят на тази провинция, която е съседна на Кабул. Засега никой не е поел отговорност за атентата, но той може би носи белега на талибаните. Те съсредоточаваха своите терористични акции в югозападната част на страната, но от няколко години настъпиха към северната част и столицата Кабул, което заплашва Афганистан с нова гражданска война след изтеглянето на силите на НАТО до края на 2014 г. (Преса)

Print Friendly, PDF & Email