Антонио Гутериш

В петък, 22 ноември, в България пристига на кратка визита върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. Предвижда се среща в МВР между министър Цветлин Йовчев и г-н Гутериш. Очаква се единствената тема на срещата да е желанието на Комисариата да се продължи с приемането на бежанци на българска територия, съобщава агенция “Фокус”. (Security.bg)

Трима съдебни лекари в Благоевград установиха, че 49-годишният Александър Пашов е починал от насилствена смърт, след удар с тежък предмет по главата. Тленните останки на починалия през 2012 година мъж бяха ексхумирани поради съмнения за насилствена смърт. В присъствието на наблюдаващ прокурор от Ямболската окръжна прокуратура, днес тялото бе ексхумирано и закарано за аутопсия от съдебен лекар. Близо 3 часа продължи ексхумацията и огледа на трупа. (Преса)

Кризата с бежанците и политическото напрежение заради протестите са еднакво опасни за националната сигурност. Тази теза разви в доклад пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според МВР протестите и изострената обществено-политическа обстановка генерират множество заплахи – институциите не работят ефикасно, насажда се омраза, има прояви на насилие, влошена е бизнес средата и има рискове за публичните финанси, инвестиционната активност и усвояването фондовете на ЕС. (Сега)

Норвежката армия планира да се включи в кампания за борба с глобалното изменение на климата, съобщи The Local. За да подкрепят каузата, всеки понеделник войниците ще хапват само вегетарианска храна.Активистите на вегетарианското движение призовават всичките сънародниците си да последват примера на армията и да се откажат от месните продукти веднъж в седмицата. (24 часа)

 САЩ обмислят възможността компонентите за сирийските химически оръжия да бъдат унищожени в международни води, където да бъдат изгорени или разтворени във вода, пише в. „Ню Йорк таймс”. (Новинар)

 

 

Print Friendly, PDF & Email