изтеглен файлНад 130 000 души са пострадали за една година от битовата престъпност, съобщи вчера пред ТВ7 вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според него тя е огромен проблем, който вече касае националната сигурност. „Хората обаче не съобщават на полицията, че са жертва на престъпление – нямат доверие, че можем или че искаме да се справим”, призна Йовчев. Той добави, че ако 130 000 семейства страдат за една година, проблемът трябва да получи внимание. „Трябва да осигурим полицията да бъде там, където има нужда от нея в реално време”, каза МВР шефът. Той обясни, че е ясно къде е концентрацията на престъпленията. „Трябва да направим така, че в тези места да има бърза реакция и по-силно сътрудничество със структурите на гражданското общество”, посочи още Йовчев. Той отново каза, че в новия Закон за МВР ще бъде въведен статут на извънщатния сътрудник. Това се прави, за да бъдат постигнати по-добри резултати в борбата с битовата престъпност. (Монитор)

Владислав Панев стана жертва на нов метод за измама чрез Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние, съобщи БНТ. Мъжът се оказва с два неподписани, но легитимни договора за паричен заем от разстояние без подпис под тях. След злоупотребата с личните му данни той е в „черните“ регистри на БНБ. Жалбата му е вече в 5-то РПУ и са предприети действия. Панев отива в банка, за да си извади кредитна карта. Отговаря на всички необходими условия. Изненадващо обаче получава отказ с аргумента, че фигурира сред лошите длъжници в ЦКР на БНБ. (24 часа)

Ударът срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради използваното от него химическо оръжие срещу цивилни се отлага, след като американският президент Барак Обама реши да поиска одобрението на Конгреса. „Реших, че САЩ трябва да се намесят в Сирия, но ще поискам разрешение от конгресмените за употреба на сила“, се казва в изявлението на Обама от Белия дом, излъчено директно от Си Ен Ен. Президентът допълни, че е разговарял с лидерите на Конгреса и те ще насрочат обсъждане и гласуване веднага щом той се събере отново на 9 септември. (Сега)

Твърдението, че крадците са необразовани хора е на път да се окаже заблуда. 27-годишен мъж от дупнишкото село Самораново прояви творчество в занаята и отмъкна 135 книги от вила в съседното село Дяково. За нетрадиционната кражба съобщи говорителят на ОД на МВР в Кюстендил Катя Табачка. Ученолюбивият бандит разбил входната врата на вилата и набързо преценил, че литературата все пак е прозорец към света. (Новинар)

 

Print Friendly, PDF & Email