syrian refugees1200 от влезлите в страната бежанци са се опитали да напуснат нелегално българската граница в посока Сърбия. МВР отчете, че е арестувало „почти 100% от опиталите да пресекат границата“. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи на пресконференция, че от началото на годината са задържани над 6400 души, опитали да влязат в страната ни нелегално. Около 30 процента от тях са деца, около 40% – жени, цитира го БНР. (Сега)

Четирима въоръжени с автомати мъже обраха семейство на грък и българка на международния път Е-79 край Кулата.
Два джипа изпреварили БМВ-то на семейството, после най-неочаквано намалили рязко скоростта и го принудили да спре, като отзад ги блокирали с друга кола. Заставили ги да слязат и да предадат всичките си пари и документи. Единият от нападателите държал автомата насочен към детето им, пише сайтът struma.bg. (Труд)

Северна Корея изрази острото си недоволство от новия договор Вашингтон-Сеул за защита на Южна Корея от потенциално нападение с ядрено оръжие и заплаши съседната си страна с „окончателно разрушаване“.
Миналата седмица Сеул и Вашингтон съгласуваха съвместна стратегия за противопоставяне срещу нарастващата заплаха от страна на Северна Корея за използване на химическо или ядрено оръжие. (Преса)

Повече от година между Министерството на отбраната и общината в Благоевград тече тих спор. За него публично проговори военният министър Ангел Найденов преди месец.  Предмет на спора е имотът от 67 дка в центъра на града, който все още е част от действащо военно поделение. Военните са го определили като имот с отпаднала необходимост и са декларирали готовност да прехвърлят собствеността му към общината. Местната власт откликнала с желание – готови са и плановете там да се построи бизнеспарк и международен експоцентър. (24 часа)

Print Friendly, PDF & Email