25298-kat3_620_348

Снимка – „Преса“

“Промяна в нормативната база точно регламентира случаите, в които могат да бъдат спирани автомобили“. Това заяви на брифинг след Националното съвещание на МВР министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. “Инструкцията за организацията на работа и реда за осъществяване на дейността по пътен контрол е в сила от 10 септември“, уточниха от МВР. Според нея “водачите ще могат да бъдат спирани на пътя, когато има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата; има явни неизправности на пътното превозно средство или разположението на товара създава опасност за участниците в движението; начинът на движение и поведение пораждат съмнения към водача за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество; съществуват данни или предположения, че водачът е участвал в пътно-транспортно произшествие или в извършването на престъпление’‘; (Преса)

Киберпрестъпността причинява обща загуба на стойност повече от 750 млн. евро на годишна база под формата на изгубено време, на пропуснати финансови възможности и финансови разходи. Това обяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, който цитира данни на ЕК на 12-тата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Тодоров цитира данни на авторитетна организация, която твърди, че в базата си данни има 75 млн. уникални зловредни кода, както и че имейл спамът представлява 1/3 от всички електронни писма, изпращани всеки ден. (Security.bg)

Летенето с военни вертолети и самолети извън нуждите на Министерството на отбраната вече ще е по нови правила, след като стана ясно, че предишната власт е ползвала военната техника за цивилни цели. „До 30 септември работна група, която подготвя промените за условията за използването на военните въздухоплавателни средства, трябва да приключи работа”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. (Монитор)

Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за възможни терористични атаки и насилие срещу американски граждани по цял свят, предаде Би Би Си. Според властите организатори може да са „Ал Каида“, но и други групировки. Затова те съветват американците да поддържат високо ниво на бдителност. Регионите, посочени като мишени на евентуални терористични атаки, са Европа, Азия, Африка и Близкият изток. (Труд)

Русия предложи да се присъедини към международните усилия за разоръжаване на Сирия с идеята да охранява химическите оръжия на режима в Дамаск. „Когато процесът на унищожаване на химическите оръжия достигне активната си фаза, ще бъде необходимо да се гарантира сигурността на базите, където оръжията ще бъдат унищожавани. Русия е готова да охранява тези съоръжения“, каза зам. външния министър Сергей Рябков, съобщи Агенция Франс прес, като се позовава на руските медии. (Стандарт)

 

Print Friendly, PDF & Email