Снимка - "Сега"

Снимка – „Сега“

В древен дворец на носа на ботуша, който представлява Италия, кметът удря с юмрук по масата, докато организира бдение със свещи за стотиците имигранти, които се удавиха в началото на октомври в опит да достигнат до остров Лампедуза. „Трябва да покажем, че всички се вълнуваме от това, но не трябва само да ридаем – това не е достатъчно“, казва Доменико Лучано. Като кмет на Риаче, градче в Калабрия, Лучано в продължение на десетилетие се опитва реално да помогне на хората, които търсят убежище и рискуват живота си, качвайки се на разнебитени лодки. Програмата за настаняване, създадена от него, е сред тези, които е добре ЕС да проучи заради прииждащите имигранти от Еритрея, Сомалия, Сирия, Афганистан и Ирак. (Сега)

Заради напрежението и конфликтите между различни групи от настанените в бежанските лагери край Харманли и Пъстрогор, наличния състав
, който отговаря за охраната и реда вече изнемогва, алармира управителят на двата центъра Жельо  Желев, цитиран от Kmeta.bg – порталът на българските общини. Той уточни, че има открити нови щатове, но няма мераклии да работят при  напрежението, което цари в лагерите, макар и за заплата от 500-600 и заплатен  извънреден труд. (Security.bg)

 Скандалното дело за танковете „Майбах“, присъдите по което веднъж бяха отменени, не можа да започне отначало. Военният съд в Сливен отсрочи заседанието си за 20 ноември, тъй като двама от подсъдимите все още не са получили обвинителните актове. Съдебната поръчка все още не е изпълнена от германската страна, съобщи полк. Христо Тинев, зам.-началник на Военната окръжна прокуратура в Сливен. (Труд)

Камери пазят родопското село Солища от набези на крадци. Местните избрали видеонаблюдението като превантивна мярка, след като през лятото апаши тарашиха наред безлюдните къщи. Сега родопчани сами бдят за безопасността на селцето, в което са останали да живеят 40 души. „Сложихме десетина камери, като по-голямата част от парите за тях дадоха двама бизнесмени“, обясни кметът Лазарин Чернев. (Преса)

 Ново звено в МВР ще бори трафика на хора, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. Причината за подобна стъпка е голямата обществена опасност на явлението, въпреки че същата структура има и в ДАНС. (Новинар)

 

Print Friendly, PDF & Email