Снимка - defense-update.com

Снимка – defense-update.com

България е сред първите държави, които попадат под ракетния чадър на Европа. За това съобщи вчера bTV, чийто екип присъства на пребазирането на първия испански кораб-разрушител от противоракетната отбрана на Европа.  Плавателният съд е преоборудван така, че да отбива ракетни атаки. Екипажът е получил новата си мисия още през 2009 г., а в самия проект са инвестирани 36 млн. долара и 7 месеца работа за инсталирането на специалния софтуер. „В бъдеще четири такива кораба ще пазят Стария континент от евентуални ракетни нападения”, обясни пред bTV капитанът на кораб „Доналд Кук” командир Скот Джоунс. По думите му антените са проектирани така, че да противодействат на ракети с малък и среден обсег. (Монитор)

Сделката за „Надежда“ вече е факт, вместо да потъне, както написа столичен вестник миналата седмица. Това е една от двете подводници на военноморския ни флот, които бяха свалени от въоръжение и бракувани. В средата на декември я купи фирма „Финтрон-България“ за 710 хил. лв. след търг при първоначална цена 480 хил. лв. Отначало фирмата отказваше да плати ДДС с мотива, че плавателните средства са освободени от данъци. По-късно финансовото министерство се произнесе, че „Надежда“ вече не е плавателно средство, а скрап. (24 часа)

 Военното министерство влезе в обяснителен режим, че всичко около избора на фирмите за строежа на стената на границата с Турция е наред. Днес военният министър Ангел Найденов и началникът на Сухопътни войски ген. Нейко Ненов ще представят резултата от проверката на избора на компании. В петък Найденов назначи работна група, която да я извърши. От МО и пехотата на няколко пъти дадоха подробна информация как е станал изборът на фирмите и че всичко е било според закона. (Сега)

Print Friendly, PDF & Email