20130630_0026Българите все по-често прибягват до използването на детектор на лъжата, за да разберат дали партньорите им са им верни. Полиграфът се оказа хит и сред фирмите, които търсят лоялни служители, разследвали изнасяне на информация или пък кражби от офиса. Това разказа Йоан Владимиров от детективска агенция „Рефлекс” за „Новинар“. Експертът се обучава по методиката на Backster School, които в момента организират специални курсове в България. Обучението се извършва от водещи специалисти, членове на Американската полиграфска асоциация. На лекциите присъстват и служители от ДАНС и МВР. (Новинар)

Пожар, последван от силни гърмежи, изпепели 10 коли, склад за леснозапалими течности и фургон, използван за офис на фирма. Инцидентът шокира и стотици хора, живеещи в центъра на Пловдив, защото за няколко часа гъст дим се понесе във въздуха. В резултат на пламъците с изгаряния на лицето и ръцете е 27-годишен мъж, който за щастие е без опасност за живота. (Монитор)

Правителството се зае да реформира КАТ. Няколко заповеди на вътрешния министър Цветлин Йовчев от последните дни очевидно преследват амбициозната цел да се реорганизират и да се превъзпитат катаджиите – тия, за които още навремето Тодор Живков казваше, че отчуждават народа от неговата милиция. Свидетели сме от 25 години насам как всяка власт посяга на най-милото на пътните полицаи. Веднъж щяха да им зашиват джобовете. Друг път – да ги задължават да носят само стотинки по време на работа. Многократно им се забранява да спират коли по магистралите, ако няма нарушения или полицейска акция. Въпреки всичко обаче униформените с палките продължават да произвеждат вицове и корупция, вместо сигурност по пътищата. (Труд)

Над сто души извършиха серия нападения в населения с мюсюлмани размирен Синцзян-Уйгурски автономен район в Китай, предаде Ройтерс. Нападателите били маскирани, имали ножове и се движели с мотоциклети. Първо те нападали с оръжието си минувачи покрай храмове. Полицията стреляла срещу размирниците, като убила най-малко двама и ранила един. Официалният китайски интернет сайт Тяншан Уеб обаче твърди, че нито един цивилен не е убит или ранен. (24 часа)

През последните месеци в редица европейски страни избухват скандали, свързани с военни поръчки и изхарчени милиони за, меко казано, неефективни оръжия, бойни машини и изтребители. И България не е изключение. Бившият военен министър Аню Ангелов непрекъснато натискаше правителството да купи девет стари изтребителя Ф-16 от Португалия за грандиозната сума от 700 милиона лева, което е двойно повече от сумата – 268 млн. долара, която Португалия е платила за същите самолети през 1999 г. на САЩ. На всичкото отгоре български военни заявиха съвсем сериозно, че самолетите могат да се ползват още 25 години, въпреки че са 30-годишни. Новият министър Ангел Найденов пък първо каза, че сделка няма да има, но после все пак се „поправи“ и се обяви за покупката. (Сега)

Print Friendly, PDF & Email