660295-lМВР ще слага специална водна марка на всички аудио- и видеофайлове, изработени със специални разузнавателни средства (СРС). Това е eдна от мерките, с която вътрешното министерство ще се опита да гарантира законността при прилагането им, съобщи новият шеф на специализираната дирекция „Оперативно-технически операции“ (СДОТО) Цветан Китов вчера. По думите му този тип защита е широко разпространена в музикалната и киноиндустрията, а МВР е решило да го използва за собствените си файлове. Водна марка се нарича процесът на вграждане на информация в сигнал. (Сега)

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в интервю за Агенция „Фокус”
Фокус: Г-н Маринов, какво ще бъде бъдещето на сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД)?
Васил Маринов: Един от приоритетите на ръководството на министерството е реформа в системата и едно от основните неща в същността на тази реформа е освобождаване от несвойствените дейности. Тази дейност на министерството в момента е несвойствена, тъй като е вид търговска дейност. (Фокус)

МВР се отказва от стопанисването на почивни станции, столове и барчета, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Обяснението за промяната е, че в базите се храни най-вече администрацията, а полицаите на улицата нямат възможност да ги използват. За почивните станции пък не може да се вреди всеки служител на МВР.„За почивните бази министерството отделя 13,5 млн. лв. от бюджета си. Ако парите се разделят на броя на служителите, всеки ще получи 266 лв. на година“, обясни вътрешният министър. (Монитор)

Общият брой на регистрираните престъпления в Европейския съюз е намалял за периода 2005-2010 година, отчитат от Евростат. За България също е отчетено намаляване. Страната ни държи стабилна позиция и по отношение броя на престъпленията, влезли в съда и завършили с осъдителна присъда. Най-голям обем престъпления, регистрирани от полицията, е отчетен в Германия – около 6 милиона, а най-малък – в Кипър, около 8 хиляди. (Преса)

Print Friendly, PDF & Email