20131010_0094За няколко часа либийският премиер Али Зейдан преживя похищение и освобождаване, след като беше отвлечен от бивши бунтовници. Той се завърна на служба в добро здраве, въпреки акцията. „Зейдан беше освободен, но засега няма подробности за обстоятелствата около освобождаването му”, посочи външният министър Мохамед Абделазиз. (Новинар)

“Отървахме се, селото миряса. Няма кражби, свършиха палежите!” Това казват с облекчение хората от шуменското село Риш. Някои от тях дори не вярват, че най-сетне законът е приложен с пълна сила и техният съселянин Димитър Иванов (25 г.) ще лежи 8 години в затвора.  Наказанието бе наложено на Димитър от Шуменския окръжен съд за три умишлени палежа. В единия от тях горя човек, който почина. Според местни хора до края на миналата година Димитър колел и бесел из селото заедно с още група авери, с които се представяли за охранители. (Труд)

Шиити от Ирак и ливанската организацията „Хизбула“, подкрепени от сирийската правителствена армия, са превзели южния квартал „Шей Омар“ в Дамаск, съобщиха активисти на опозицията, цитирани от медиите. Най-малко 20 бунтовници са били убити при рейда на „Хизбула“ и иракските бойци, извършен с подкрепата на сирийската артилерия, танкове и самолети. Кварталът е ключов логистичен център за правителствените сили. Според експертите около 60 000 шиитски бойци от Ирак, Иран, Йемен и „Хизбула“ се бият на страната на президента Башар Асад. (Сега)

Крадците, разбили дома на майката на ексвътрешния министър Цветан Цветанов, са взели един часовник, една златна халка и колие, съобщи bTV. „Те са на една позната, която вчера направи 50 години. Подаръкът замина“, разказа Людмил Цветанов, брат на бившия шеф на МВР. (24 часа)

Ирак екзекутира 42 души, сред които и една жена, по обвинения за масови убийства и тероризъм в рамките на два дни тази седмица, съобщиха министерството на правосъдието, цитирано от агенция Reuters. Mисията на ООН в страната заяви, че е загрижена за екзекуциите, които са се случили във вторник и сряда и за пореден път призоваха властите в Багдад да премахнат смъртното наказание. Правозащитници твърдят, че през последните години екзекуциите са зачестили. (Дневник)

 

Print Friendly, PDF & Email