Image_2304491_407На всеки двама заловени престъпници у нас трима се спасяват от закона. Този извод може да бъде направен от отчета на прокуратурата за миналата година. Според него през 2012 г. в България са регистрирани 117 855 престъпления, а са разкрити едва 48 133. Това прави точно 40,8% разкриваемост, а през 2010 г. МВР се хвалеше, че е хванало 44,3 на сто от престъпниците. Все пак статистиката дава 1% напредък на разследващите спрямо 2011 г., когато бяха разкрити 39,8% от криминалните деяния. (Труд)

Софийски и благоевградски полицаи заловиха преди дни измамник, опитал да изтегли 20 млн. евро от 2 сметки на майка и син сирийци. Това станало на 19 август в клон на ОББ в Благоевград, където 31-годишният Пантелей Неделчев от София представил документи за тегленето на парите. (24 часа)

Полицаи от Първо РУП – Варна, задържаха жена, която в съучастие с друго лице е измамила трима мъже по нов сценарий за телефонна измама. По телефона един от измамниците се представя за познат от миналото. Иска услуга, обикновено малка сума пари – от 150 до 300 лв., която му е нужна за плащането на наем, ток или друго задължение към хазаина на квартирата му. В замяна на парите се предлага вещ, обикновено компютър, фотоапарат, камера, като залог. (Монитор)

Пуснат на свобода 39-годишен, осъждан за убийство, е обрал колегата си китаец, с когото работят заедно в китайски ресторант в София, съобщиха от полицията. Рецидивистът е съден още и за изнасилване и грабеж, но е пуснат от затвора. Отскоро работел в ресторанта. Видял парите на колегата, оставени без надзор в кухнята. Сумата била съблазнителна – 1500 лв. (Новинар)

Прокуратурите в Елхово и Свиленград ще бъдат задължени да разглеждат конкретно всеки случай на незаконно преминали държавната граница
, а не да бъдат гледани като част от общата картина. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след заседание на оперативния щаб в Елхово. Наша работна група набеляза мерки за подобряване на координацията между държавните органи. Мерките представляват предложение за алгоритъм на действие, който трябва да се прилага без каквито и да е изключения, като се започне от началото. (Преса)

САЩ подготвят план за ликвидирането с помощта на безпилотни самолети на главатарите на „Ал Кайда“, които са се прехвърлили в Сирия след началото на въоръжения конфликт. Това съобщават източници в американските спецслужби, цитирани от германския в. „Билд“. За да не допусне създаването на „средиземноморска Сомалия“ в непосредствена близост до границите на НАТО, ЦРУ разработва възможностите за нанасяне на въздушни удари по лидерите на терористите с помощта на бойни безпилотни самолети. В момента анализаторите на агенцията се опитват да проследят главатарите на терористите и събират различни данни за тях: имена, псевдоними, телефонни номера, електронни адреси, координати на местата, на които са се появявали, описания на автомобили, с които те пътуват. През последните месеци в Северна Сирия сериозно се укрепи групировката „Ислямска държава в Ирак и Сирия“. Хиляди нейни привърженици воюваха срещу американските военни по време на иракската кампания. (Сега)

 

 

Print Friendly, PDF & Email