thumb_400x300_112019Организирането на т.нар. граждански патрули не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т.н. (Сега)

Два американски стратегически бомбардировача Б-52 са прелетели над оспорвани острови в Източно Китайско море, без да информират предварително Пекин, който едностранно обяви в района нова отбранителна зона. Полетът в понеделник през нощта от базата в Гуам не е предизвикал ответна реакция на Китай. (Монитор)

Прокурори разясняват на ученици от София какво работят и как да се предпазват от различни престъпления. Инициативата е на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Христо Динев. Дейностите се изпълняват по пилотен проект с Инспектората по образование в столицата. Идеята е прокурорите да влизат в часа на класа или да се организират беседи извън часовете. Засега петима районни обвинители разговарят с децата. Предвижда се беседите да са с ученици между V и XII клас. Инициативата цели превенция на насилието между децата и употребата на наркотици. (Сега)

Критиците на сделката за ограничаването на ядрената програма на Иран смятат, че се повтарят грешките от преговорите със Северна Корея. Анализатори обаче твърдят, че е малко вероятно Техеран да последва примера на Пхенян с нарушените обещания за ядрена бомба. Съгласно споразумението от Женева, Иран приема да замрази ядрените си мощности за шест месеца в замяна на ограничени компенсации. (Преса)

 

Print Friendly, PDF & Email