egidaОхранителната общинска фирма “Егида” вече няма да стопанисва 117 от магазините в подлезите на столицата, съобщава в-к “Труд”. Предложение за отмяна на решенията, с които кметството е предоставило обектите на дружеството, ще внесе за обсъждане в градския парламент до дни зам.-кметът Дончо Барбалов. Магазините са прехвърлени на “Егида” през 2003 г., но поради технически проблеми, неточности и други неуредици не са били вписани в капитала на дружеството, но са били отдавани под наем. Не са изпълнени документално и следващи решения на съвета от 2009 и 2010 г. – за отнемане на търговските обекти. (Security.bg)

България изпревари САЩ по брой на полицаите. Страната ни заема осмо място в класацията на държавите с най-много униформени на глава на населението, а американците са на 43-то. Според данните на агенция Блумбърг на 100 000 души у нас се падат по 398 полицаи, а в САЩ – 262 ченгета. (Монитор)

Държавната агенция „Технически операции“ – ДАТО, която наследи спецдирекцията за подслушване в МВР – СДОТО, ще остане в сградата на вътрешното министерство
на ул. „Шести септември“ в столицата, научи „Преса“. Причините са финансови и чисто технически, обясниха експерти. Цялата комуникационна система – кабели, връзки с БТК и стационарни системи за подслушване, е в сградата на МВР и пренасянето Ӝ на ново място ще струва няколко милиона лева. Затова е решено новата агенция да остане в МВР. (Преса)

Франция не одобрява допускането на България и Румъния в зоната за движение без паспортен контрол, известна като Шенгенско споразумение, тъй като не охраняват достатъчно добре границите си, заяви министърът на външните работи Лоран Фабиюс. „Ако условията не се променят, няма да дадем одобрението си“, каза той за предстоящото решение на страните от споразумението дали да пуснат български и румънски граждани да се движат от 1 януари 2014 г. без граничен контрол на личните им документи. „Хората, идващи извън Европа, могат да влизат в България и Румъния и после свободно да влизат в останалата част от Европа. Там имат проблем, трябва да сме сигурни, че България и Румъния разполагат със средства да контролират това. Засега съм поразен, че тези условия още не са изпълнени“, смята той. (Сега)

Само за час и половина 34-годишен подпалвач изпепели три коли в Казанлък, съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора. Малко след полунощ в понеделник е започнала извратената игра на пиромана. За „загрявка” стартирал с лек автомобил „Фиат Крома” в квартал „Изток”, който си набелязал за обир. (Новинар)

 

 

Print Friendly, PDF & Email