Снимка - "Сега"

Снимка – „Сега“

182-ма души са получили бежански статут в България през цялата 2013 г. На други 1858 души е даден хуманитарен статут, показват данните на МВР. От справката на министерството става ясно, че за първи път през миналата година бежански статут е даден през септември на 7 души. Пикът е бил през декември, когато за бежанци са признати 123 души, 120 от които сирийци. Този статут е по-желан, защото дава право на признатите за бежанци да пътуват свободно извън страната. През последните 20 години малко над 1500 души са получили бежански статут. (Сега)

Терористичните нападения във Волгоград, при които загинаха 34 човека и 70 бяха ранени, са дело на чеченския главатар Доку Умаров
. Такова е заключението на американски експерти. В момента руските и американските служби работят заедно, за да проучат доколко Умаров има пръст в атентатите, пише в. „Уошингтън таймс”. (Монитор)

Двама от четиримата военнослужещи, участвали в оскверняването на паметника на братята Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово, уринирайки върху него, са напуснали армията. Тепърва предстои да се реши дали ще бъдат съдени или не. Това съобщи пред Би Ти Ви командирът на 61-ва стрямска бригада ген. Димитър Шивиков. 
„След моята вътрешна проверка трима от тях са наказани“, обясни ген. Шивиков, уточнявайки, че само те са военнослужещи. (24 часа)

Специалните сили в Ирак се бият с джихадисти, които завладяха два града. Терористите са свързани с групировката “Ислямска държава в Ирак и Левант“, която от своя страна има връзки с “Ал Кайда“.  Сблъсъците са в градовете Фалуджа и Рамади. И двата града се намират в провинция Анбар, където особена активност поддържат сунитски военни милиции. В понеделник силите за сигурност разрушиха протестен лагер срещу правителството в Рамади. Тогава загинаха 10 души. През април сблъсъците причиниха смъртта на 44 цивилни и един полицай. (Преса)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email