21.01.2014 релсиОт 5 до 15 години затвор за кражба на части от жп инфраструктура, ако тя е довела до инцидент с жертви или ранени. Това е една от промените в Наказателния кодекс (НК), която ще предложи Министерството на транспорта, съобщи за „Монитор” министър Данаил Папазов. Причината за спешните изменения е тежкият инцидент от събота, при който заради липсващи скрепителни елементи дерайлира товарен влак край гара Яна. (Монитор)

Жители на пловдивското село Костиево сформират доброволни охранителни отряди, за да се борят с увеличаващите се кражби, съобщава bTV. Това е поредният пример от малките населени места, които вече не разчитат на полицията да ги пази от престъпления и решават да поемат нещата в свои ръце. Според експерти това е световна практика, която се появява там, където полицията не е ефективна, а престъпленията са станали твърде много. В такива случаи обикновено хората организират отряди или все по-често – наемат частна охранителна фирма. (Security.bg)

 Разсекретяването на доклада за атентата в Кербала на 27 декември 2003 г., при който загинаха петима български военни, а 27 бяха ранени, прехвърли вина за трагедията и върху командването на полската многонационална дивизия, в чийто състав беше първият български контингент в Ирак. Документът е изготвен преди 10 години, а сега изтече срокът, в който е защитен като секретен. В него се казва, че около българската база „Индия“ е имало недостатъчен брой прегради и не са били подсигурени подстъпите към базата, съобщи военният министър Ангел Найденов. (Сега)

Европейският съюз улеснява преноса на течности, аерозоли и гелове, закупeни на различни етапи от пътуването (на територията на летище или на борда на самолет), в ръчния багаж по време на полет, съобщават от летище София. Течности, аерозоли и гелове, купени от магазините, които се намират след пунктовете за проверка на летището или на борда на самолета, могат да бъдат пренасяни като ръчен багаж от 31 януари. (24 часа)

Сблъсъците между поддръжници на опозицията и силите на реда в центъра на Киев бяха възобновени. В момента там има около две хиляди протестиращи, като много от тях са с противогази, съобщи ИТАР-ТАСС. Демонстрантите хвърлят пиратки срещу милицията, която им отвръща със сълзотворен газ. Улицата, на която вчера избухнаха протестите, е блокирана от останки на изгорели автобуси, зад които са образували кордон няколкостотин милиционери с щитове. На мястото има и голям брой автобуси на милицията. Пред изгорелите автобуси протестиращите посипват със сол асфалта, който се заледи след използваните за разгонване на протеста водни оръдия. (Преса)

Пет минути остават до края на света. Поне това показва т.нар. „часовник на Страшния съд“
, който отмерва времето до унищожението на планетата. Механизмът е създаден през 1947 г. в университета в Чикаго, а астрономи се грижат за настройките му, като имат предвид заплахите от ядрени оръжия, въглеродни емисии и кибер оръжия, пише temadaily.bg. (Новинар)

Print Friendly, PDF & Email