buditeliДнес България се покланя пред народните будители. Днес е Денят на народните будители – празник, посветен на  просветителите и книжовниците, които са изградили и съхранили духовните ценности и културното самосъзнание на българите. За първи път празникът е отбелязан през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. е обявен за общонационален празник, но през 1945 г. е забранен. Честването на Деня на народните будители е възобновено от 1992 г. по настояване на председателя на сдружението  „Мати Болгария“ по това време Петър Константинов. (Дневник)

Катастрофите скачат заради смяната на времето. Смяната на лятно със зимно часово време води повече катастрофи по пътищата през двете седмици след преместването на стрелките. Причината за това е, че настъпват промени в часовете за сън, което прави хората по-разсеяни. Това сочи проучване, проведено от канадско автомобилно застрахователно дружество (Новинар)

Бивш полицай, издирван за банков обир, стрелял по полицаи. Издирваният за обира във Враца бивш полицай Христо Георгиев е човекът, който тази вечер е стрелял по служители на реда в столичния кв. „Света Троица“, съобщи bTV. Мъжът успял бягайки от полицаите, да задигне и черен джип, като нападнал шофьора. Именно с возилото той избягал. В момента ченгета са завардили всички изходи на столицата. Полицаи има и по възловите кръстовища. (Труд)

Причината за смъртта на 16-годишния Николай Димитров от Враца е нанесеният му жесток побой и получените тежки травми. Такъв извод са направили в медицинската експертиза спецовете от „Пирогов“. Окончателното лекарско заключение вече е приобщено към доказателствения материал по делото, каза вчера окръжният прокурор на Враца Светлозар Лозанов. (24 часа)

САЩ отказаха да гарантират на Германия защита от шпионаж. Американските власти са отказали да предоставят на Германия каквито и да е гаранции за защита от шпиониране от страна на спецслужбите на САЩ. Това съобщи вчера германският в.“Франкфуртер алгемайне цайтунг“ във връзка с преговорите между представителите на двете страни в Белия дом, които се състояха в сряда. (Сега)

 

Print Friendly, PDF & Email