dansДържавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е обработила 1071 уведомления за съмнителни операции по Закона за мерките срещу изпирането на пари на обща стойност 270.2 млн. евро. Това е обявено в отчета й за степента на изпълнение на утвърдените политики и програми за първото полугодие на 2013 г. Такива отчети има, откакто предишният финансов министър Симеон Дянков прокара политиката на програмни бюджети. С тях на практика всяко подобно ведомство се опитва да защитава отпусканите му милиони. На ДАНС за тази година са отпуснати 85 млн. лв., като 80 млн. лв. от тях са предвидени за заплати на персонала, а останалите 5 за текуща издръжка. За първата половин година ДАНС е изхарчила близо 39 млн. лв., което e 45 на сто от целия бюджет. (Сега)

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че приветства предложението на управляващото мнозинство парламентът да излезе с обща декларация за приоритети на новия политически сезон. През изминалите три месеца станахме свидетели на политика на реваншизъм, коментира Росен Плевнелиев, след като откри новата учебна година във Военната академия “Г. С. Раковски”. Надявам се отвъд политиката на противопоставяне вече да започнат да изграждат мостове, добави Плевнелиев. Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка, заяви президентът по отношение на промените в сектор „сигурност”. „Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва”, подчерта Плевнелиев. (Security.bg)

Бивши казарми и изоставени селски училища в момента се оглеждат за подслон на стотиците бежанци, влизащи у нас през последните дни. Между 40 и 60 сирийци преминават границата ни на денонощие, съобщи вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на Националния оперативен щаб, който беше създаден заради усложнената ситуация в Близкия изток. (Монитор)

Полицаи почиват на море и планина за 10 лв. на ден. Такава е най-високата цена за легло в стая с телевизор, хладилник и климатик в 9-те почивни станции на МВР, установи проверка на „24 часа“. Храната в столовете към ведомствените бази е между 3 и 3,50 лв. за първо, второ и трето. (24 часа)

Разследването срещу Новите килъри става все по-мащабно. Десет дела срещу неизвестни извършители са присъединени към първичното досъдебно производство, което се води срещу разбитата банда за поръчкови убийства, оглавявана от Валентин Янев-Вальо Бореца и Мартин Антов, научи „Труд“. Новината потвърди вчера заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. (Труд)

Print Friendly, PDF & Email